10 Jan
2013

Skrivet av:

Välkommen till ett nytt flygår!

Flygets betydelse för näringsliv och samhällets utveckling är stor. Alla transporter har betydelse men flyget har en nyckelroll när det gäller långväga transporter. Sverige är ett litet land uppe i norr, vi är starkt beroende av vår exportindustri, så det är viktigt att vi har fungerande flygförbindelser.

Svenskt Flyg har ju som en del kanske känner till, tidigare tagit fram en rapport med hjälp av Oxford Economics om ”flygets ekonomiska betydelse för Sverige”.
Kort lite repetition: Uppgifter som gäller 2009: Luftfartsektorn sysselsätter 44 000 personer och skatten som genereras direkt av branschen uppgår till 26,2 mdr årligen.

Under 2009 transporterade flygbolag registrerade i Sverige, till, från eller inom Sverige 8 miljoner passagerare och 47 000 ton gods. Det är rejäla siffror! Då gäller det också att vi har många flygförbindelser från olika flygplatser i landet.

Utmaningarna är många, såväl ekonomiskt som miljömässigt. Tuffa miljömål är satta för flygnäringen. Flyget tar ansvar trots relativt små Co2-utsläpp. Mindre utsläpp, rakare flygvägar, materiel, teknik m m.

Jag vill välkomna er alla till ”Sverige inom räckhåll” den 30 januari i Stockholm. En eftermiddag med fokus på tillgänglighet, turism, innovationer och export och vad som krävs för att Sverige ska behålla och förstärka sin konkurrenskraft i en alltmer global värld. Sverige inom räckhåll, Tillväxt inom räckhåll, Världen inom räckhåll och Flyget som möjliggörare är teman för dagen.

Medverkar gör bl a infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén och Lars- Erik Aaro (VD f ör LKAB) m fl m fl.

Vill ni läsa mer om seminariet kan ni gå in på www.svensktflyg.se. Där går det också bra att anmäla sig!

Vad tycker du?